МЕЗЕ & ВИНО – България – Южен Сакар


МЕЗЕ & ВИНО- България – Южен Сакар

Дата: 20 юни 2022 г. / понеделник
Час: 18:30 часа
КУВЕРТ: 1 човек – 20 лв.; 2 човека- 35 лв.
Място: гр. София, ул. Ангел Кънчев 1, ет.2 ресторант Q-Ftetaria
Гост: ВИНАРНА „РОСАЛЕА“
За резервация: 088 42 32 167


Събрали сме представители от южен Сакар, местни производители на вина и домашни, български вкусни мезета. Вземете бутилка вино за домашния уют, запишете се за дегустация или поръчайте от производителя директно на вашата маса в ресторанта ни.

Събитието е съвместен проект на Wine Hunt и Q-Ftetaria. Стремим се да запазим и дадем гласност на българските продукти и производители. Този месец сме събрали целия южен Сакар в едно пространство. Вина с история, разказана директно от производителя, мезета по традиция от този регион с изключителни вкусови качества.

Очакваме те на 20 юни 2022г. в ресторант Q-Ftetaria, гр. София, ул. Ангел Кънчев, №1, на втория етаж.
Ела с доброто си настроение, гладен и жаден за хубаво вино.


НОВО в менюто на Q-Ftetaria

По време на месеца на Южен Сакар, ние от Q-Ftetaria сме приготвили нещо ново в менюто.
– Плато „Микс парти кюфтенца“
– Плато, млечно „Сакар планина

Идеална комбинация за вино в месеца на Южен Сакар. Млечните продукти са от български производител – Заара Естейт.
Вземи за вкъщи – тахан, колбаси, сирене, кашкавар и разбира се вино.УЧАСТНИЦИ

WineHunt и Q-Ftetaria заедно стартираме поредица от събития с кауза – да популяризираме българското вино и българските производители, местните храни и традиции. Специална селекция от производители от Южен Сакар с доказани качества на продуктите си.
По време на събитието ще ни гостуват:


ШАТО КОЛАРОВО
Гостува на 30 април 2022 г.

Шато Коларово е разположена е сред югозападните склонове на Сакар планина – най-ниската планина в България.
Винарната притежава 150 декара собствени, отлично поддържани лозя, от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Малбек, както и нови засадени 150 дка. лозя, в които вече присъстват и нови сортове, като Шардоне, Тамянка, Вионие, Гренаш, Мурведър и Мавруд.
Винарната притежава и 50 декара с 40 годишни лозя от сорта Мерло, които са част от известния Коларовски масив

Към уебсайта на производителя


ЗААРА ЕСТЕЙТ
Гостува на 13 юни 2022 г.

Потопи се в деликатната магия на истински доброто вино, в която неподозирани вкусове се отключват и трансформират с помощта на нашите експерти, които ще те омаят с майсторство, умение и истории дори повече, отколкото виното ни! Извърви заедно с нас вълнуващия път на божествената напитка от небцето, право до сърцето. И докато отпиваш от бутилираната топлина на сакарското слънце, сигурни сме, ще преоткриеш всичките си сетива.

Към уебсайта на производителя


ВИЛА БАСАРЕА

Вила Басареа e създадена през 2014 г. в гр. Харманли от трима приятели – братята Тодор и Кирил Братанови и технолога Камен Коев. Водени от една обща мечта – да произвеждат малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде, те съчетават модерната технология с традициите на нашите предци.  В сериите им вина се преплитат откъси от тракийската история, но младата винарна пише и новите страници в региона на Сакар, акцентирайки на местния тероар и черпейки от опита на утвърдени лозари. Вината са от сортовете Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Малбек, Памид, Мавруд, Тамянка, Мускат и Вионие. Някои масиви са на възраст повече от четиридесет години, което осигурява отличителен характер на вината, произвеждани по класически технологии с изключително много ръчен труд. Основните лозови масиви са край село Коларово и село Изворово, а винарната е разположена в периферията на града, в непосредствена близост до енотека Сакар, която е и новият им проект, където посрещат своите гости.

Винарната на Вила Басареа са в три основни серии: „Villa Bassarea“, “Villa Bassarea Reserva” и „Image“.  Името на избата произлиза от „Bassareus“, което е тракийско прозвище на Дионис, а лимитираната серия от 400 бутилки „Saratok“ е в чест на първия тракийски владетел, поставил портретното си изображение на монета, заедно с лоза и грозд.  С това Вила Басареа цели да подчертае уважението си към историята на нашите земи и да спомогне за създаването на отличителен регионален характер и визия на вината, които произвежда.

Към уебсайта на производителя


ВИНАРНА БРАТАНОВ

Винарна БРАТАНОВ е малък семеен проект – сбъднатата с усилен труд и отдаденост мечта на един баща и двамата му синове. Те поемат достойната мисия да възстановят наследствената лозаро-винарска традиция след повече от 50 годишно прекъсване …
24-те хектара собствени лозя са разположени върху слънчевите хълмове на Южен Сакар край с. Шишманово (близо до град Харманли). Разположен в югоизточната част, близо до гръцката и турската граница, този район е известен със своите качествени вина от хилядолетия.
Лозята са засадени постепенно в периода 2006 – 2008 г. с класическите сортове мерло, сира, каберне фран, шардоне и местните сортове рубин и тамянка.
В собствената винарна, открита през есента на 2010 за първата реколта от грозде, вината се произвеждат в лимитирани партиди и с минимална технологична намеса. Силната симбиотична връзка между земята и лозето, между различните сортове в купажа и не на последно място – между бащата и неговите синове, дава името на първата серия вина: “Симбиоза”.
От 2014 на пазара се предлагат и вината от серията “Сингъл Винярд” – Тамянка и Мавруд, направени от най-доброто грозде, отгледано на определени парцели. Серията “Сингъл Барел” е от много ограничени партиди вина, отлежали само в една бъчва и се бутилират единствено за ценители, специализирани магазини и ресторанти.
Целта на Братанови е да правят вина, отразяващи слънчевия характер на Южен Сакар и духа на своите създатели, с минимална технологична намеса, повече внимание към качеството на гроздето, особеностите на тероара и занаятчийски подходи във винификацията.

Към уебсайта на производителя


ROSALEA
20 ЮНИ 2022

Росалеа е най-младата винарска изба в района на Южен Сакар, създадена от чешкия инвеститор Петър Белец. Влюбен в природата и вината на Сакар, през 2016 година той решава да стане част от целия процес – от отглеждане на лозя до производство на вино, като засажда 100 дка лозя на нежните сакарски хълмове в с. Шишманово. На тях гледа не само като на инвестиция, а като на връзка с природата, тероара и хората на Сакар.
От 2017 година отговорна за грижите по лозята е с Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Мавруд и Рубин е агрономът Анелия Павлова, която с малък екип от млади хора целогодишно влага отдаденост, прецизност и индивидуален подход.
Като продължение на страстта си и стремежа за преоткриване екипът на Сосалеа залага в плановете си отглеждане и винифициане и на други български и балкански сортове в чисто новата винарска изба за 80 000 бутилки, която се планира да бъде изградена в региона.

Към уебсайта на производителя

Очаквайте допълнителна информация.


Q-Ftetaria и WineHunt те очакват на 30 април в ресторант Q-Ftetaria, гр. София, ул. Ангел Кънчев, №1, на втория етаж. Ела с доброто си настроение, гладен и жаден за хубаво вино.

Публикувахте от Q-Ftetaria в Неделя, 10 април 2022 г.